Kreativna makrofotografija

Cijena: 180 kn / 25 €
Format: 21 x 20 cm
ISBN: 978-953-56785-3-3
Broj stranica: 276, boja
Uvez: meki
Godina izdanja: 2016.
Izdavač: Fotoklub Čakovec

Knjiga bez zadrške prenosi iskustvo Petra Sabola, najnagrađivanijeg hrvatskog fotografskog autora čije je uže područje bavljenja fotografijom makrofotografija i snimanje divljine (ptice). Sabolovo iskustvo tekstom i dokumentarnim fotografijama prenosi Davor Žerjav, autor dviju uspješnica, knjige “Promišljati fotografski” (koja je rasprodana) i knjige “Kod fotografske slike”. Kreativna makrofotografija je opremljena sa stotinjak Sabolovih autorskih radova i ima opseg od 276 stranica, bogato ilustrirana i opremljena vrhunskim fotografijama. Predgovor za knjigu napisao je mr. sci. Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije.

OVDJE možete naručiti i kupiti knjigu.

Prolistajte nekoliko stranica knjige:

Sadržaj knjige:

Uvod
Zašto ova knjiga?
Što je makrofotografija?
Kako biti kreativan u makrofotografiji?
Nezaobilazni klišeji

I. DIGITALNI FOTOAPARAT
Kompaktni digitalni fotoaparati
DSLR, CSC i SLT sustavi
Razlučivost i megapikseli

II. OBJEKTIVI I DODATNA OPREMA
Tipovi objektiva
Makroobjektivi
Specijalni i netipični makroobjektivi
Optika i konstrukcija makroobjektiva
Filtri za približavanje (close-up filtri, makroleće)
Produžni prstenovi (makroprstenovi, extension tube)
Reversni adapteri i obruči
Telekonverteri
Filtri i maske
Stativi
Bljeskalice
Dodatna oprema

III. TEHNIKE KREATIVNOGA SNIMANJA
Balans bijele boje (WB)
ISO osjetljivost
Kreativni modaliteti eksponiranja (P, S/T/Tv, A/Av, M)
Mjerenje i kompenzacija ekspozicije
Korištenje histograma
Korištenje live viewa i zakretnoga LCD zaslona
Brzina zatvarača i pokret
Blenda
Polje dubinske oštrine (DOF)
Nesporazumi s faktorom izreza
Kreativna uporaba bokeha
Snimanje sa stativa i iz ruke
Tehnike fokusiranja
Kontinuirano okidanje i stabilizacija
Kompozicija kadra
Korištenje planova
Orijentacija i perspektiva
Ljubav, strast, kreativnost

IV. UPORABA SVJETLA U MAKROFOTOGRAFIJI
Jačina, temperatura, smjer, kontrast i kvaliteta svjetla
Rubno svjetlo, svjetlo iz kontre
Siluete
Refleksije i refrakcije
Prirodno svjetlo
Doba dana i fotografiranje
Reflektirano svjetlo
Bljeskavo svjetlo
Terenski studio
Kućni studio
Stol – uradi sam
Priručna pomagala za studio – uradi sam
Gelovi za bljeskalicu – uradi sam
Saćasti nastavak za bljeskalicu – uradi sam
Dosvjetljivači (reflektori) – uradi sam

V. SNIMANJE MRTVE PRIRODE
Predmeti u kući
Satni mehanizam
Elektronički sklopovi
Hrana; Tekućine
Kapljice vode
Led i pahuljice

VI. SNIMANJE ŽIVE PRIRODE
Izoštravanje opažanja motiva u prirodi
Vjetar – vječno prokletstvo makrofotografa
Zašto je važno pratiti prognozu vremena?
Leptiri
Vretenca
Pauci
Kukci u pokretu
Vodozemci i gmazovi
Cvijeće
Vrt i dvorište
Livada
Šuma
Bare, jezera, potoci, rijeke, more
Sezonska fotografiranja
Akvarij i terarij
Odnos prema živoj prirodi – etička pitanja

VII. DETALJI, TEKSTURE, OBLICI I FORME
Ljudsko oko
Oko kukca
Materijali (drvo, kamen, metali, staklo)
Oblici i teksture biljaka
Lišajevi i mahovina
Predmeti u propadanju

VIII. OBRADA FOTOGRAFIJA
Aplikacije za obradu digitalnih fotografija
Tipovi datoteka: RAW i JPEG
RAW datoteke i radno okruženje
Izrezivanje (rekadriranje)
Spajanje fokusa (focus stacking)
Pripremanje fotografije u boji
Konverzija u crno-bijelo

IX. DODACI
Priče
Rječnik pojmova
Literatura
Zaključak
Riječ nakladnika
O autorima

Rekli su o knjizi…

Bojan Božić (Novi Sad, Srbija, 3. 9. 2017., čitatelj, PP, Facebook): „Obavezno štivo za sve fotografe entuzijaste, priručnik bez koga se moderna makrofotografija ne bi mogla ni zamisliti. Umesto dosadnog i zamornog teoretisanja, Davor i Petar će vam sopstvenim primerima i praktičnim savetima približiti ovaj divni segment fotografije. Ne, nećete dobiti ribu, ali ćete dobiti izvrsnu ribolovačku obuku. Dalje je sve na vama…”

Denis Stošić (Karlovac, 1. 6. 2017., čitatelj, fotoreporter, objava na facebooku): “Prije nekoliko mjeseci u trgovini foto opreme „Prizma d.o.o.“ u Zagrebu naišao sam na zanimljivu knjigu naslova „Kreativna makrofotografija“, autora Petra Sabola (fotografije) i Davora Žerjava (tekst). Već nakon prvih stranica, knjiga me oduševila, kako stilom pisanja tako i fotografijama. Naime, autor fotografija; Petar Sabol najnagrađivaniji je hrvatski fotograf, kojeg ubrajaju među 50 najboljih svjetskih fotografa Sony World Photograph Awards natjecanja. Davor Žerjav je napisao izvrstan, logičan i informativan tekst koji se temelji na iskustvima oba fotografa, iz kojega mogu učiti i početnici i napredni fotografi. Knjiga je ovo za svaku preporuku ne samo onima koje zanima makrofotografija, već fotografija općenito. Malo je ovako kvalitetnih tekstova i ovoliko informacija na jednom mjestu. Kako to obično biva, kad se šalje pozitivna energija, tako sam uspio nabaviti izvrstan makro objektiv Sigma 180 mm f/3,5 kojim sam jutros prvi puta fotkao kišne kapi i kukca u dvorištu.”
Iz privatnih poruka (Denis Stošić):
“Ma knjigu ste tako dobro napisali da mi je gušt čitati po nekoliko puta pojedina poglavlja. Radio sam 15 godina kao fotoreporter za Novi list, Karlovački tjednik i surađivao sam sa još nekim časopisima do 2008. No tek sam zadnjih 4-5 godina, otkad se educiram zahvaljujući Kelby One stranici, napravio pomak. Prije par mjeseci sam došao u Prizmu kupiti dio opreme i vidim Vašu knjigu. Nisam tada imao kod sebe dovoljno, ali sam došao za dva tjedna po drugi dio opreme i knjigu. Jednostavno je nisam mogao ispustiti iz ruku.
…ova knjiga je biser fotografskog štiva. Do sada su domaće knjige o fotografiji bile toliko zapetljane i zakukuljene u tehnikalijama da su odbijale svaku pomisao na kreativu. Ljudi su stjecali dojam da je fotografija isključivo tehnička disciplina. Ova knjiga konačno Aleluja, pokazuje kako je potrebno dobro poznavati i tehničku stranu i biti kreativan, odnosno raditi ono što čovjeka veseli. Taj čin stvaranja je onda poput magije, jer se poklopi pozitivna energija, motiv i ljubav prema fotografiji. Petrove fotografije sam prvi puta vidio na nekim inozemnim stranicama. Onda sam došao na Salon u ZG, jer su mi bile primljene fotke. Htio sam se tamo upoznati s Petrom, ali je bio u gužvi i nisam ga htio smetati. Poslao sam mu mail, oduševljen i iskreno sretan njegovom kreativnošću. Odgovorio mi je pa me to još razveselilo i uvjerilo kako samo pozitivan čovjek može stvarati ovakvu umjetnost. Ne mogu Vam opisati koliko sam sretan što imamo takve autore u Hrvatskoj. Ova knjiga je, bar za mene, najvažnija foto knjiga u HR, koja odgovara na sva moguća pitanja.”

Martina Šiljeg (Opuzen, 27. 1. 2017., čitateljica, objava na Facebooku): „Hrana za moždane vijuge. Stigao i meni moj primjerak ove iznimne knjige. Preporučam svima, garantiram da nećete požaliti. Samo ćete tražiti slobodan trenutak za sebe kako bi je mogli otvoriti iznova i iznova. I učiti.”

Vedran Tolić (Zagreb, 20. 1. 2017., objava na osobnim web-stranicama www.vedrantolic.com): „Svjetsko, a naše. Tako bi se mogla rezimirati knjiga Kreativna makrofotografija koju su napisali Petar Sabol i Davor Žerjav. Knjiga Kreativna makrofotografija bez problema može stati uz bok svim spomenutim naslovima. Kupio sam je krajem prošle godine kada je i izašla, a malo po malo sam je iščitavao ovisno o slobodnom vremenu. Također smatram da se svi mi u fotografskoj zajednici s ovih prostora trebamo držati skupa, pa i mislim da kupovine predstavljaju jedan takav oblik podrške. To i nije nikakav problem kada je u pitanju kvalitetan završni proizvod.
Bez obzira što je naslov specijaliziran, mislim da ona svakom početniku treba biti ”must have” literatura. Neka vas naslov ne zbuni, jer na više od 100 stranica možete čitati osnove. Što je blenda, ISO, brzina zatvarača, koje modove na fotoaparatu kada koristiti, zašto JPEG, a zašto RAW, razlike u objektivima, fotoaparatima, stativi, bljeskalice, plus brojna dodatna oprema… Sve navedeno predstavlja samo manji dio materijala koji ćete pronaći u knjizi. Osobno ne mogu reći da sam naučio nešto novo na svim tim stranicama, ali uvijek je dobro podsjetiti se. No, ono što je ”novo” barem za mene je činjenica da domaći autori izdaju jedno ovako kvalitetno izdanje. Kako knjiga odmiče, tako postaje i sve više specijalizirana i mislim da su autori napravili odličnu mjeru općenitih i specijaliziranih stvari.
Stil pisanja je jednostavan i razumljiv, a određeni su dijelovi popraćeni uz kvalitetne grafike kao što su dijelovi za filtre za približavanje, produžene prstenove, reversne adaptere, telekonvertere i brojne druge. Grafike daju još veće vizualno bogatstvo knjizi. Oni koji prate Sabolov rad znaju da je on poznato ime ne u hrvatskim okvirima, nego u svjetskim. Slučajno sam prije nekog vremena saznao za njega jer koristi Sony fotoaparat i dok sam gledao njegove fotke, samo se jedno vrtjelo glavom – kako čovjek dobro radi!”