Bio

Davor Žerjav rođen je 1977. u Čakovcu. Po struci je učitelj hrvatskoga jezika i radi u osnovnoj školi. Fotografija ga prati od rane mladosti i vremena klasične filmske fotografije koju mu je približio njegov otac. Od pojave digitalne tehnologije dublje se posvećuje fotografiji.
U svojoj školi 2003. pokreće novinarsku i fotografsku grupu u kojoj fotografskoj umjetnosti poučava osnovnoškolce od 5. do 8. razreda. Godine 2010. priključuje se Fotoklubu Čakovec i postaje njegov aktivni član. U pedagoškome radu sa svojim učenicima njeguje pristup fotografiji koji je specifičan za Fotoklub Čakovec. Poučava teoriju svjetlosti, tehničke osnove fotografije (principe funkcioniranja fotoaparata i nastajanje fotografske slike, mjerenje svjetla i ekspoziciju, ulogu objektiva), a poseban naglasak stavlja na likovne i medijske vrijednosti fotografije. Osim redakcijskih zadataka vezanih uz opremanje školskoga lista fotografijama (vijesti, fotoreportaže, intervjui, fotostrip), s učenicima prolazi kroz niz tehničkih i likovno-fotografskih vježbi čije rezultate redovito izlažu u galeriji škole. Rad fotografske grupe uglavnom se temelji na digitalnim fotoaparatima. Učenicima prenosi i dragocjena znanja o cameri obscuri na temelju udžbenika prof. Ivice Kiša „Camera obscura – osnove fotografije“ i na temelju iskustva iz Fotokluba Čakovec. Djeca tako redovito izrađuju kamere od kutija šibica s 35 mm filmom (Matchbox pinhole), razne kamere od kartonskih kutija i posjećuju Cameru obscuru Giganticu koju svake godine članovi Fotokluba Čakovec postavljaju u centru grada na Svjetski dan camere obscure. S djecom se okušao i u fitografiji – postupku zadržavanja fotografske slike na površini biljaka.

Piše o fotografiji. Svoju prvu knjigu „Promišljati fotografski“ izdao je 2011. u nakladi Fotokluba Čakovec. Knjiga je namijenjena prvenstveno početnicima u fotografiji i svima onima koji žele fotografiji pristupiti promišljeno i temeljito. Ona sabire iskustva čakovečke grupe ljubitelja fotografije na njima svojstven način; njihovim pristupom, metodologijom i estetikom. Svoju drugu knjigu „Kôd fotografske slike“ izdao je 2014. kod istoga nakladnika. Druga je knjiga namijenjena fotografskoj i likovnoj publici, medijskim djelatnicima, novinarima, urednicima, ali i fotografima koji žele otkriti kako fotografija funkcionira kao medij. Osim knjiga, objavljuje i članke o fotografiji i fotografskoj literaturi na mrežnim stranicama te piše predgovore za fotografske izložbe.

2013. pokreće svoj najveći fotografski društveno otvoreni projekt LICA u kojem tijekom dvije godine rada portretira 501 osobu. Uz svoju prvu samostalnu fotografsku izložbu održanu u Galeriji Scheier u Čakovcu 2016. izdao je fotomonografiju s reproduciranih 86 portreta.

U Fotoklubu Čakovec i kao gostujući predavač vodi nekoliko tematski različitih radionica o fotografiji (Portretnu i Reklamnu fotografiju te Ljetnu školu fotografije za djecu).
Bavi se portretnom i studijskom fotografijom