Zašto sam zbog najboljeg strapa na svijetu počeo obožavati svoj fotić bez strapa?

Komplicirano je… Naslov je tekstualan, tektonski pomaknut, kontekstualan, kontemplativan, subtekstualan, subverzivan, diskurzivan, dizajniran, iskren i iskrivljen… No, doslovno mi se dogodio kantovsko-kopernikanski obrat nakon ekstenzivnog ne/korištenja Peak Designovog strapa.

Prvo, hvala Prizmi d.o.o. i Danielu Moćanu, jer oni u svojem dućanu imaju te strapove u ponudi. Ima li tko drugi u Hrvatskoj to isto u ponudi? Iskreno, ne znam i ne zanima me. U Prizmi mi je najzabavnije, najugodnije, najsigurnije, najdraže i općenito naj-kupovati. Jesam li spomenuo najbolji dućan u Hrvata? Vjerujem da jesam.

Drugo, ajmo krenuti s konkretnim parametrima. Povijest prvo. Vidio sam kod kolege Davorina te viseće crno-crvene „tabletice“ koje su se klatarile s alki za strap („remen za fotić“ pišem samo jednom u ovom članku, „strap“ mi je jednostavnije). „Kaj je to?“ – na svoje glupavo pitanje, dobio sam sasvim korektno i stručno objašnjenje – removable strap, po naški. „eBay?“ – opet ću ja glupavo, sad već u revijalnom tonu. Odgovor je, naravno, bio – Prizma. Bravo ja. „Kol’ko para?“ – napokon sam postavio jedno konkretno pitanje na koje odgovor i nije bio baš zadovoljavajući, jer realno, taj Peak Design strap nije ni pretjerano jeftin. Ali, sve što valja ima i svoju cijenu. Kol’ko je to para, provjerite u web trgovini Prizme.

Treće, šta će uopće meni removable strap? Otkad sam shvatio koliko je elegantnije raditi bez strapa na stativu (ne klatari se na vjetru, ne prekriva tražilo ili LCD ekran u okomitom položaju, ne umače se u rijeku kad stativ stavite nad površinu vode), počeo sam i skidati strap. Ovaj originalni Canonov je kao i svi drugi originalni… Bezvezni i komplicirani za hendlanje. Treba vam 100 godina da ga skinete, a 135 godina da ga stavite natrag. I nije udoban. Reže i steže. Peak Designov je svilenkast, mekan i podstavljen (pufast), s jedne strane sklizak tako da vas (kad je oružje oko vrata) ne steže i ne rauba, a s druge strane ima silikonske… stvari (gusjenice?, ripne?, kočnice?), tako da s te druge strane „ne bježi“ ako fotić imate obješen na ramenu. Vrlo se jednostavno podesi po dužini, baš vrlo jednostavno. Samo povučete strap za lijepu aluminijsku ručku. A skidanje s fotića – 1 sekunda posla, doslovno. I jedna ruka. Kliknete s onim crveno-crnim tableticama i strap je već u džepu ili u ruksaku. To je jako zgodno ako fotografirate pejzaže u pokretu pa fotić malo visi s vrata, a malo ide na stativ. Znam (o, vi informirani o svemu), znam da postoji Peak Designov Capture Clip koji omogućuje da se fotić zaklipa za naramenicu ruksaka. Vidio sam i to kod kolege Davorina. Ali, ja nisam na Arca-Swiss sustavu pločica, nego na Manfrottovom originalnom sustavu. Meni to ne klapa. Svejedno, i taj Capture Clip je izvrstan.

blog_strap

Četvrto, izgleda odlično. Dizajniran je, kako mu i ime kaže, vrhunski. Imate ga kod nas u sivoj i crnoj varijanti, a koliko sam vidio postoji još plava i crvena (pretpostavljam da i zelena, ali nju još nisam vidio). Kvaliteta materijala od kojih je izrađen je vrhunska. Nekome će izgled možda biti i na prvome mjestu, što je ok. Meni je na četvrtom.

Peto, samo da otvoreno napomenem. Ovaj članak nije sponzorski. Svoj strap sam kupio svojim pošteno i trudbeno zarađenim novcem, Peak Design i ja povezani smo jedino tom jednom kupovinom, a Prizma – s njima surađujem kao stalni kupac i kao partner na projektima koje oni podupiru (izdavanje knjiga u Fotoklubu Čakovec). Nisu me žicali da ih hvalim, nisu žicali članak. Pišem ono što mislim da bi možda kome moglo pomoći u konačnoj odluci.

I tako, sad mi napokon cijela priča oko strapa više nije muka nego šala. Šestoga nema, čitamo se uskoro!