Sabol: Pejzaži

Pejzaži Petra Sabola otkrivaju nam još jedan, možda manje poznat, ali vrlo zanimljiv dio autorovog fotografskog opusa s njegovim karakterističnim vizualnim pečatom. Sabol, to je već poznato, suvereno vlada bojom, svjetlošću i kompozicijama, gradeći od likovnih elemenata slike koje su promišljene estetski, prožete ravnotežom i jedinstvom sadržaja i forme. Opće su to karakteristike vizualnog izražavanja jednoga zrelog autora koji neprestance teži istraživanju medija fotografije.

Ono što je kod Sabola posebno i drukčije jest neobično snažan osjećaj za sklad. Bez obzira kadrira li svojim aparatom u Hrvatskoj, u Engleskoj, u francuskim Alpama, u Toskani ili u Mongoliji, Sabol je uvijek u potrazi za savršenom jukstapozicijom motiva i dijelova scene. On uvijek uspijeva uočiti linije i oblike u njihovoj međuigri karakterističnoj za podneblje u kojem se nalazi. Ne zadire u njih agresivno, već znalački popušta pred autentičnom atmosferom koja pred njim vibrira i tu specifičnu frekvenciju uspijeva u svojim slikama majstorski prenijeti do gledatelja. Pomno odabrano očište, žarišna duljina objektiva, smjer i kvaliteta svjetla u njegovim slikama pomiruju nemire krajolika i kaotična prezanja prirode. Iz kaosa u red. Kako i pristoji fotografu koji mari za svoj rad.

Autor redovito fotografira na međi tame i svjetlosti, za niskoga sunca (samo je jedan kadar odabran za izložbu snimljen oko podneva). Oblaci mu često posluže u poigravanju sa sjenama što nam Sabola predstavlja u svjetlu strpljivoga motritelja koji vreba pravi trenutak kad mu se svjetlost podastre onako kako je priželjkivao. Kao promatrač divim mu se na toj strpljivosti. I razmišljam: koliko li je lijepe svjetlosti autor upio svojim očima tijekom kontemplativnih trenutaka pred krajolicima koji su njegovom voljom postali pejzažima.

Davor Žerjav, Fotoklub Čakovec

(uz izložbu dobitnika nagrade “Tošo Dabac” u Galeriji Fotokluba Zagreb, 8. do 25. svibnja 2018.)