FOTO GRUPA

U osnovnoj školi u kojoj radim (kao učitelj hrvatskoga jezika) od 2009. godine vodim foto grupu u obliku izvannastavne aktivnosti. Zbog nepostojanja literature, dostupnih planova i programa rada te metodičkih rješenja (u Republici Hrvatskoj) morao sam se snaći sam, tako da sam s formiranjem planova, metodologije rada i literaturom krenuo od nule. Prvo sam izradio okvirni plan rada grupe koji sam svake godine modificirao i prilagođavao – doslovce metodom pokušaja i pogreške. Isti je slučaj bio i s metodikom nastave fotografije (ne postoji dostupna literatura kao što je to slučaj kod metodike nastave filma koja je vrhunski razrađena). Godine 2010. priredio sam i ispisao skriptu za učenike foto grupe (59 A4 stranica s tada dostupnim ilustracijama). Ta je skripta zahvaljujući potpori članstva Fotokluba Čakovec 2011. prerasla u knjigu “Promišljati fotografski”.

Foto grupa svake školske godine priprema po dvije izložbe fotografija (selekcija od 10 fotografija sa zidnim deplijanom) koje se izlažu u fotogaleriji škole. Izložbe su redovito tematske. Fotografije se razvijaju na format 20×30 cm i izlažu pod staklenim okvirima.

Druga temeljna zadaća foto grupe jest opremanje školskog lista “Klopotec” novinarskim dokumentarno-reportažnim fotografijama, ali i drugim tipovima fotografije; magazinskim, tj. revijalnim fotografijama (tematski režirane fotografije, fotostrip, reklame, modna fotografija, portreti i sl.). Foto grupa se također kao dio redakcije brine o grafičkom oblikovanju školskog lista.

U radu volimo istraživati i igrati se nakon savladanog gradiva iz teorijskih osnova svjetla, dijelova fotoaparata, tehnika fotografiranja i žanrova fotografije. Igramo se svjetlom (prirodnim i bljeskavim), temama i tehnikama snimanja, raznim alternativnim fotografskim procesima (camera obscura, fitografija). Uglavnom u radu koristimo DSLR sustav, međutim, eksperimentiramo i s analognom fotografijom i camerom obscurom (kutija šibica).

Nastavnicima koji vode foto grupe u školama poklanjam svoju staru skriptu i program po kojem trenutno radim:

Osnove fotografije PDF

Program rada foto grupe

(foto: Valentina Zver)